Bestellingen boven de 100 Euro = Gratis verzending!

Winkelwagen

Mini Cart

Dazen maken

Een dazenval maken?

dazenval maken

Een dazenval aanschaffen kan soms best een grote investering zijn welke je niet altijd wilt of kunt uitgeven.Toch heeft u of uw paarden erg veel last van deze vervelende bijtende insecten en wilt u hier graag wat aan doen. Een dazenval kan op twee manieren worden gemaakt en de meeste vallen die de mensen zelf maken zijn nog de traditonele H-trap dazenvallen. Hiermee worde een zwarte bal warm gemaakt door de zon, de daas denkt dat deze bal een dier is. De daas jaagt namelijk met haar infrarode ogen en zal de bal willen bijten en land daarom op de bal. Verolgens bij het wegvliegen kunnen dazen enkel omhoog vliegen en zal hij gevangen worden in de opvang beker / dazenval reservoir. Om dit type dazenval te maken heb je de volgende onderstaande onderdelen nodig.

Onderdelen om zelf een dazenval te maken?

Een dazenval kost  bij ons in de aanbieding nog geen 150 euro, echter is dit is veel geld en daarom zijn er vele manieren om goedkoop een dazenval te maken. Wel is de kwaliteit en duurzaamheid van een dazenval welke u in de winkel koopt vele malen groter.

 • Skippybal of losse dazenval bal
 • Zwarte spuitbus indien geen boei
 • Klamboe / dun net/ Hor van de blokker
 • Hoepel 
 • Grote lege frisdrankfles
 • Touw om de dazenval op te hangen. 

Word dit te lastig dan kunt u ook een dazenval kopen

Koop hier uw dazenval

Als u alle materialen in huis heeft gehaald kunt u beginnen met het maken / bouwen van de dazenval. Volg de volgende stappen om tot een goed resultaat te komen:

 1. Als eerst begint u met de skippybal zwart te spuiten.
 2. Vervolgens maakt u de hoepel vast aan de klamboe zodat de klamboe onderaan rond de hoepel zit.
 3. Knip een frisdrank fles in het midden door zodat u de onderkant en de kop apart hebt.
 4. Lijm de onderkant op zijn kop over de kop heen zodat de daas via de hals en de schroefdop van de fles in de val vliegt.
 5. Maak vervolgens onderin de emmer een gat waar net de frisdrank fles in kan worden geschoven.
 6. Maak dit vast aan de bovenkant van de klamboe zodat het een val wordt.
 7. Hang vervolgens de zwarte skippybal voor de helft in de klamboe en de onderste helft er uit.
 8. Hang dit geheel op en klaar is uw dazenval.

 

Stap 1 een bal zwart maken of koop hier uw dazen bal

dazenval bal kopen

 

 

Spuit de skippybal zwart

 Je kan eenvoudig de bal ophangen om er vervolgens met de spuit bus rondom te verven. Het drogen kost het meeste tijd. kies daarom een plek waar een goede luchtcirculatie is, ook kun je natuurlijk zoeken naar een zwarte skippybal of bijvoorbeeld een boei van boot.

 

Met de frisdrankfles met je eenvoudig een trechter voor uw zelf gemaakte dazenval.

dazenval maken fles 

Het makkelijkste is de fles vast te nieten aan de onderzijde (Op de foto is tape gebruikt dit is makkelijker voor het nadien legen van de beter) Je kan ook vrij eenvoudig de onderzijde van de fles ( nu bovenzijde) afsnijden en deze gebruiken zodat u de zelgemaakte dazenval nog makkelijker kunt legen. hiervoor kan je een stuk klittenband gebruiken of een stuk plakband. Ook zou je de zelf gemaakte dazenval kunnen afsluiten met een boterhamzakje en een elastiek. Zo eenvoudig heeft u de trechter gemaakt voor de dazenvanger en kunnen de dazen straks geen kant meer op. De dazen vliegen er eenvoudig in via de smalle opening van de fles maar kunnen vervolgens geen kant meer op en zitten dan gevangen. 

 

gaas maken dazenval

Gebruik voor het maken van de tunnel / funnel bijvoorkeur horregaas of een oude klamboo wij hebben horregaas gehaald bij de Blokker. Voor 1 dazenval gebruiken we 2 pakjes. Het maken van de bovenkap van de vliegenval is even wat werk maar zeker goed te doen.
Ga je voor horregaas zit er vrijwel standaard een dun strookje klittenband bij waar het gaas aan blijft hangen. Deze klittenband plak je rondom de hoepel en zo maak je gemakkelijk het gaas strak. Aan de bovenzijde kunt u dit ook doen. Ons advies hierbij goede ductape te gebruiken omdat op die kant extra kracht uitgeoefend word van het hangen en de wind. ( zie foto )

hoepel voor dazenval

 

Het afstellen van de zelf gemaakte dazenvanger is zeer belangerijk! 

Het maken van een dazenval /dazenvanger is goed te doen maar zorg er zeker voor dat de verhoudingen kloppen en daarmee goed is afgesteld. De zwarte bal moet namelijk tot helft in het gaas zitten en de helft eronder. Hiermee wordt er gezorgd dat de vangst hoger is en er minder dazen ontsnappen. (de dazen zullen dan namelijk niet buiten de funnel wegvliegen en zeker in het opvang reservoir belanden. Ook is de locatie waar je de val plaats van belang. Dazen vliegen namelijk ooit langer als een paar minuten in de zon en zullen vervolgens terugkeren naar bomen en bossen om uitdroging te voorkomen. Plaats daarom de val op een plek waar de zon de bal goed raakt en waar begroeing of redelijke dichte afstand is. Daarnaast zal de bal moeten bewegen ( we adviseren daarom een plek te kiezen waar het licht waait, dit zorgt voor een hogere vangsten van uw eigen zelfgemaakte dazenval!

 

Lijkt het je wat, of wil je de werking eerst zelf eens uittesten? Maak dan gauw je eigen dazenval! 

goedkope zelfgemaakte dazenvanger

 

Tevens hebben we nog een video voor je over het zelf maken van een dazenval

 

 

 

Mocht je dit niet wat vinden kun je altijd gaan voor optie 2, Dit is het maken van een dazen lijmval met een zwarte emmer en dazenvallen lijm. De emmer werkt het zelfde als de bal van de normale dazenval. De zwarte emmer wordt warm door de zon en zal bewegen in de wind. Je hangt de emmer op aan een touwtje op ongeveer 1 meter van de grond. De bijtende paardenvliegen landen op de emmer welke is ingesmeerd met de speciale dazenval lijm om deze te bijten en zitten vast.

 

Foto dazenemmer met lijm en dazen

 

Dazenval maken met lijm

 

> Dazenval met lijm maken <  Lees hier alles over het zelf maken van een dazenval met de dazenval lijm en een zwarte emmer!