Bestellingen boven de 100 Euro = Gratis verzending!

Winkelwagen

Mini Cart

Horzels

Horzels  ( De horzel )

 Horzel (insect)

 

Horzels ( Algemeen)

Veel mensen zien horzels, dazen, blinde muggen en paardenvliegen als 1 en het zelfde soort. Echter is de horzel een compleet ander insect als de daas en deze valt enkel onder dezelfde orde ( tweevleugeligen ) Diptera genoemd. De horzel welke vanaf circa 1 tot 2,5 cm groot kan worden bijt of prikt namelijk niet. Horzels zijn harig, hebben een bolle vorm met grote ogen bruin-geel-zwart ( zie foto) en leven niet zoals de meeste dazen in grote families. Ook jagen ze niet op bloed voor hun voortplanting. Er zijn in de Benelux zo’n 13 verschillende soorten horzels welke te verdelen zijn in 3 soorten. Horzels zijn gevaarlijke insecten omdat hun jongen ( larven) parasitair leven binnen in dieren zoals paarden, geiten, koeien en ander vee. De meeste mensen welke ervaring hebben met het houden van paarden zullen de gele eitjes van een horzels weten te herkennen. 

 

De Verschillende type horzels

Als de horzel volwassen is en geslachtsrijp leven ze niet lang meer dan ( 1-3 weken) ook eten en drinken volwassen horzels niet. Het enige doel voor de volwassen horzel is de voortplanting en dus te zorgen voor nakomelingen. Het horzel vrouwtje legt hierbij gele eitjes op of in het dier welke vervolgens zich volgroeien. ( parasitair) Het leggen van de eitjes gebeurd meestal in de nazomer ( augustus )

 

Horzel eitjes

 

De verschillende typen horzels en hun voortplanting:

 

Horzel Nasalis

De larven van deze horzel worden al zwevend in de lucht in de neus van het dier gespoten. Het type Gasterophilus Nasalis vliegt lang en geduldig rondom de kop van het paard en spuit hierbij vanuit zijn eitjes-geleider de larven eitjes in de neus. Dit kokervormige slurf wordt ook gebruikt bij de overige type horzels. De eitjes hechten zich na enkele dagen vast aan het neusslijmvlies en deze zullen in het voorjaar uitkomen. Dan zullen de Horzels larven zich tijdelijk voeden met het slijmvlies. Hiermee zijn de larven klaar om het lichaam te verlaten worden deze uit-geniest. Vervolgens verpoppen ze zich in de grond.

 

Hypoderma  & Gasterophilus

Bij de bovenste 2 soorten de Hypoderma & Gasterophilus worden de eitjes niet in de neusholte gespoten maar op het lichaam gelegd. ( zie foto’s) De gele horzel eitjes worden in grote aantallen soms tot over de 500 stuks op de benen en of de manen van het paard of ander dier gelegd. De eitjes worden met speciale lijm aan de vacht van het dier gelijmd en zijn zelfs met een speciaal schuurblokje nog lastig te verwijderen. Het dier vind deze eitjes erg vervelend en zal hieraan beginnen te slikken. Op deze manier komen de eitje terecht in de maag en darmen waarop ze zich net als bij de Nasalis vastzetten aan het slijmvlies. Bij de Oestrus kunnen de eitjes ook in huid en een wond worden gelegd. Hierbij ontstaat een bult ( bobbel) waar de larven-eitjes zich in ontwikkelen. De larven zoeken over het algemeen een weg naar buiten via de ontlasting om vervolgens in de grond zich te verpoppen tot een volwassen horzel. In sommige gevallen vreten ze zich door de huid naar buiten.

 

horzellarve in de mest

horzel larve in de mest

 

 

Foto's van de Horzel en zijn larven

Horzel bovenkant    Larven van de Horzel

 

De verschillende soorten horzels

Ondanks dat er twaalf soorten horzels zijn welke elke hun voorkeur hebben als gastheer van hun eitjeskunnen ze ook gerust hun eitjes op een ander dier leggen.

Runderhorzels op paarden en paarden horzels op runderen.

 

Horzels op mensen

Er is er maar 1 horzel welke op de mens parasiteert en dat is de Dermatobia Hominis deze Horzel komt voornamelijk voor in landen rondom de evenaar waar het warm en vochtig is. Het werkelijk krijgen van deze parasiet gebeurd niet zo snel. ( onze huid is namelijk te sterk en dicht en heeft een hoog afweersystem) enkel wanneer je een wondje hebt of bijvoorbeeld gestoken bent ontstaat er een ingang voor de horzels parasiet. Deze horzels hebben hierop wat gevonden en plaatsten namelijk hun eitjes in andere steken insecten zoals muggen en dazen. Als je dan door deze insecten gestoken word en deze eitjes in de huid komen zal de larve zich door de warmte ontwikkelen, voeden en groeien totdat deze net als bij de overige horzels het lichaam verlaat. ( de bult of huid zal dan ontsteken en open scheuren waarop de larve ontsnapt aan het lichaam). 

 

Video van een horzel-larve bij de mens ( Video) 

 

 

Het bestrijden van Horzels, dazen, blinden, paarden vliegen

Zoals je hebt kunnen lezen zit er een groot verschil tussen horzels & dazen. De daas jaagt op mens en dier voor hun bloed en kan je goed bestrijden met een dazenval. De tijd van de daas is van mei t/m september en de jacht gebeurd door meerdere dazen tegelijk. ( dazenplagen wel genoemd ) De daas bijt het prooi en met het bloed legt het dazenvrouwtje eitjes op vochtige slootbodems en vegetatie. De horzel jaagt voornamelijk individueel op dieren enkel om haar eitjes op/in hun te leggen. Dit gebeurd in de maand augustus. De horzels eitjes/larven leven en volgroeien zich in het lichaam Je kan gebruik maken van een dazen & horzel werende spray. Deze speciale spray heeft een nare geur waar deze insecten niet van houden en zo kan je deze op afstand houden. De horzel is een slim dier welke niet gauw in een normale H-trap dazenval omhoog vliegt. Wel blijven ze gergeld vastplakken op de lijmvallen.( enkel kort contact is hierbij immers genoeg)

 

Wilt u meer informatie over de daas, de dazenval en de producten welke u kunnen helpen klik dan hier

> Informatie daas & dazenval <