Bestellingen boven de 100 Euro = Gratis verzending!

Winkelwagen

Mini Cart

Dazenval onderdelen

Dazenval Onderdelen

Hier vind u alle onderdelen voor de dazenval en dazenbal welke u kunt ons kunt kopen. De onderdelen van een dazenval zijn standaard en universeel voor de meeste vallen. U kunt hierbij denken aan een los opvangbakje, dit is het bakje welke boven in een H-trap dazenval zit. Deze opvang container gaat over het algemeen jaren mee, wel is het zo dat bij vorst het plastic kan scheuren. De staander of statief van een dazenval is een van de onderdelen welke vroeger vaak kapot gingen door roestvorming. Tegenwoordig zijn deze van roestvrijstaal en gaat dan ook zeer lang mee. Dan kun je bij ons ook een losse bal kopen voor de dazenvanger. Deze zwarte bal word ook wel gebruikt bij het maken van een lijmval. Naast deze hebben we ook alle kleine dazenval onderdelen zoals het pompje en de trechter voor de dazenval. In onze winkel vindt u alle onderdelen voor welke kapot kunnen gaan en mocht u iets zoeken wat er niet op staat, dan horen we graag van u. 

Onderhoud van de losse onderdelen van een dazenval

De meeste slijtage van een dazenval gebeurd door de zon. ( Het uv licht op de mantel, de dazen bal en de overige kunststof onderdelen. Wij adviseren dan ook buiten het dazenseizoen om en gedurende de winter uw dazenval goed op te bergen en het liefst op een donkere en droge plek en ook vorstvrij. De staander is gegalvaniseerd en dit onderdeel van de dazenval kan u gerust buiten laten staan. wel kan er bij slijtage of beschadiging roestvorming ontstaan. Dan hebben we nog 1 aandachtspunt voor de dazenval en dat is het opvang bakje, zorg ten alle tijden dat deze vorstvrij en droog leeg gemaakt opgeborgen word want anders zal deze kapot vriezen. Mocht het product wat u zoekt hier niet tussen staan, of enige vragen hebben dan horen wij het graag! 

 

Enkele dazenval onderdelen:

losse dazenbal  opvangbakje container dazenval onderdelen funnel

Losse onderdelen welke je voor de dazenval kunt kopen zijn:

  • De dazenbal ( losse bal dazenval )
  • De funnel ( deze word ook wel de trechter of boven kap van de dazenval genoemd )
  • Het reservoir ( opvangbakje ook wel container genoemd)
  • Afdichtdop bal
  • Losse pomp voor dazenvanger
  • Ophangbanden 
  • Stalen frame dazenval ( statief ook wel staander van de dazenval)
  • dazenlijm

 

De losse dazenbal

Een belangrijk onderdeel aan de dazenvanger is de dazenbal. De dazenbal is een grote zwarte bal welke je kunt oppompen met het bijbehorende pompje of bijvoorbeeld een compressor. De dazenbal doet zit voor als prooi doordat deze warm is en beweegt. De dazenbal is gemaakt van dik rubber wat er voor zorgt dat deze sterkt is, goed warmte vasthoud en lang meegaat. Nadat het dazen seizoen is afgelopen is het van belang dat je de bal goed en donker opbergt. Maar voordat je dit kunt doen moet je eerst alle lucht uit de bal laten lopen. Als je dit in deze volgorde doet, heb je er het volgende jaar net zo veel plezier van de dazenvanger als voorheen gaande jaren. Niet alle dazenvallen hebben een zwarte bal nodig ook zijn er vallen waarbij gekozen word voor een zwarte emmer.

 

De funnel

Boven de zwarte dazenbal hangt de funnel. De funnel is de bovenkap van de dazenval en dit onderdeel word gemaakt van zeil/doek. Deze funnel word ook wel de mantel genoemd. De funnel heeft als functie om de dazen te richting de H-trap / fuik te leiden. Een dazenval is voor een daas een aantrekkelijke prooi. Wanneer het warm weer is, de bal heet is en hij er eentje ziet zal hij er meteen naar toe vliegen. Eenmaal op de bal aangekomen en geland ontdekt de daas het bedrog. Vervolgens zal hij naar boven vliegen en via de funnel in de vangbeker terecht komen. Omdat dazen slechte vliegers zijn kunnen ze niet gemakkelijk wegvliegen, daardoor vliegen ze dus eerst omhoog. Ze zullen dus rechtstreeks in het opvangbakje ( H-trap systeem) vliegen waarnaar ze voorgoed gevangen zijn. De funnel is gemaakt van een materiaal met een hoge UV stabiliteit dat zorgt ervoor dat de funnel lang meegaat ondanks dat deze de hele dag in de zon staat. De funnel is waterdicht en ook nog eens afwasbaar. Een funnel gaat velen jaren mee en zal niet snel kapot gaan. Maar toch kan het een keer voorkomen dat er een scheur in zit. Dat kan bijvoorbeeld komen door het weer of dat een paard er mee gaat spelen. Daarom is het belangrijk dat je de dazenval uit de buurt van de paarden zet of dat je de dazenval omringt met lint of prikkeldraad.

 

Het opvangbakje ( reservoir dazenval )

Naast een dazenbal en een funnel is de dazenvanger nog niet compleet. Voordat je de dazenplaag kunt aanpakken moet je er eerst nog een opvangbakje aan toevoegen. Het opvangbakje zit bevestigd boven aan de dazenval net boven de funnel, met de opening naar beneden zodat de daas er zo in kan vliegen. Aan de bovenkant van het opvangbakje van de dazenval zit een bijbehorende deksel, die er ook weer gemakkelijk af kan. Ontsnappen in het opvangbakje is onmogelijk vanwege het kleine gaatje en de H-trap ( eenrichting). Na enige tijd zal je zien dat het bakje redelijk vol is. Dat is niet alleen een vies gezicht maar ook nog eens slecht voor het opvangbakje. Het opvangbakje is namelijk gemaakt van plastic. Dat is een goed materiaal maar doordat de zon er constant op schijnt komen er zuren vrij van de dode dazen en dat tast het plastic aan. Het is dus belangrijk dat je het opvangbakje regelmatig leegt want je wil er natuurlijk nog lang plezier van hebben. Hiernaast kun je het ook nog schoonmaken met een schuursponsje maar dit hoeft niet dagelijks. Voor het opbergen van het opvangbakje adviseren wij om deze in de winter te verwijderen van de dazenval. Het kan namelijk zijn dat als het gaat vriezen er hierdoor scheuren in het opvangbakje ontstaan. Maar dat wil je natuurlijk niet, dus zorg er gewoon voor dat je alle onderdelen van de dazenval binnen en vorstvrij opbergt en zo gaat de dazenval langer mee dan dat u zult verwachten. 

 

De stalen frame van de dazenval 

Voor het ophangen van een dazenval zijn er verschillende mogelijkheden. Hiervoor heb je bijvoorbeeld ophangbanden maar ook is er een stalen frame voor de dazenval. De meeste mensen kiezen voor dat laatste omdat een stalen frame vaak is meegeleverd bij de dazenvanger en ook eenvoudig is na te bestellen. Het stalen frame van de dazenval is gemaakt van een sterk en gegalvaniseerd staal wat ervoor zorgt dat het stalen frame lang mee gaat. Het stalen frame is bestendig tegen slecht weer en hoeft niet zoals alle andere onderdelen in de winter binnen worden opgeborgen. Het stalen frame kan gewoon het hele jaar buiten blijven staan maar toch adviseren wij om de dazenval binnen op te bergen omdat roest niet kan worden uitgesloten. Het is niet moeilijk om het stalen frame in elkaar te zetten maar er moet wel met aandacht naar gekeken worden. Met de schroeven die erbij horen heb je hem in een mum van tijd in elkaar. Boven aan het stalen frame zit een ring, in deze ring zit het opvangbakje bevestigd met daar onder de funnel en de dazenbal. Vervolgens kun je de dazenval via het stalenframe met een grondboor in de grond plaatsen. Dan ben je klaar om alle dazen te bestrijden.

 

De bovenstaande onderdelen zijn er voor diverse merken zoals: Alchochem, H-trap, Kerbl Taon x, Sticky Trap en protekta. De dazenval onderdelen kunt u los bij ons kopen en zijn veelal universeel te gebruiken. Mocht u verder advies wensen, dan horen wij het graag. 

Lees meer..

Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 29

Van hoog naar laag sorteren
Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 29

Van hoog naar laag sorteren