Bestellingen boven de 100 Euro = Gratis verzending!

Winkelwagen

Mini Cart

Dazen Algemeen

regen daas

 

Informatie over dazen ( de daas )  

Dazen behoren tot de vliegende bloedzuigende insecten groep. Ook wel de tweevleugeligen (diptera) genoemd. De officiële benaming is Tabanidae. Wereldwijd zijn er zo'n 3300 verschillende soorten dazen welke allemaal kruizingen zijn. In de Benelux zijn er circa 40 dazensoorten actief waarvan een tiental echt hinder veroorzaken.

 

Benamingen voor de dazen soorten.

Er zijn verschillende benamingen voor de daas. In verschillende regio's van het land hebben mensen de dazen andere namen gegeven.

Benamingen voor de daas:      Foute benamingen van de daas zijn:

 • brems                                        *  horzels 
 • bremster                                    *  steekvliegen
 • daas                                          * muggen
 • paardenvlieg
 • blinde daas
 • blinde mug
 • blinde vlieg
 • dazerik of bouw

Benamingen voor de daas in andere talen:

Frans: Taons
Duits: Bremsen
Engels: Horseflies

 

Het uiterlijk van dazen (de daas)

uiterlijk van de daas

De meeste dazen hebben grote ogen voor op hun lichaam dat groter zijn dan het achterlijf. Toch worden dazen veelal blindazen of blinde dazen genoemd. Deze benaming heeft waarschijnelijk weinig te maken met hun ogen maar meer met het feit dat ze eenvoudig te slaan zijn tijdens het bloed drinken. De meeste dazen zijn bruis-grijs van kleur en hebben strepen met vlekken op hun lijf en vleugels. Bij de dazensoorten vind je enkele foto's van de de diverse soorten dat hier leven. De ogen hebben naast hun grootte meestal een prachtige metaalkleur in het groen of geel met gestreepte vlekjes. De vrouwtjes dazen hebben vaak een ruimte tussen de ogen en de mannetjes weer niet, hiermee kan er onderscheid gemaakt worden. Wat verder opvalt aan het uiterlijk van de daas is dat ze erg beschut zijn in de kleur, dit zorgt voor een goede camourflage. De mannelijke dazen hebben hun ogen tegen elkaar aan zitten terwijl de vrouwelijke daas een strook tussen haar ogen heeft.

Het zijn de vrouwtjes dazen die bloed drinken. De mannetjes dazen eten uitsluitend nectar.

 

Voortplanting van dazen

dazen eitjes

De dazenvrouwtjes kiezen de plek om hun eieren neer te leggen nauwkeurig. De meest ideale plek voor de eitjes een vochtige bodem zoals om dicht maisveld ( onderin) en lege sloot moeras achtige vochtige weilanden. Het dazenvrouwtje zal hier gerust een eind voor vliegen. Ze legt hier vervolgens enkele honderden tot wel duizend eitjes neer die afhankelijk van de temperatuur en luchtdruk gemiddeld na 1-2 week uitkomen. De larven hebben direct vocht nodig om zich verder te ontwikkelen en mede hierdoor is de plaats erg belangerijk. De larven zijn vervolgens direct al jagers. Ze jagen op wormen, larven, slakken en kunnen zelfs hun eigen soort eten indien noodzakelijk. De larven zijn zo sterk dat zij zelfs maanden zonder eten kunnen overleven en de winter overbruggen omzich in het voorjaar te ontwikkelen tot dazen. De larve zal zich gaan verpoppen en doorsnee in 1-4 week ontwikkelen tot zijn vliegende versie. vanaf hier zal een daas ongeveer 6 week oud worden.

De vrouwelijke dazen drinken bloed, dit hebben zij nodig om energie op te bouwen om vervolgens hun eitjes te kunnen leggen. De mannelijke dazen bijten niet maar voeden zich uitsluitend met nectar. Het vrouwtje zoekt haar prooi door haar infrarode ogen te gebruiken, dit zijn bij voorkeur runderen, paarden en mensen. Doordat het lichaam vaak warmer is dan de omgeving vind zij haar prooi. 

De larven zijn bijzonder sterk en kunnen maanden overleven zonder zich te voeden. Nadat de larven de winter hebben overbrugt verpoppen zij zich in 1 á 4 weken tijd tot een volwassen, vliegende daas. 

 

Bestrijding van de Daas

Voor het bestrijden van de daas word in Nederland, Belgie en steeds meer landen steeds vaker een dazenval ingezet. Er word gebruik gemaakt van een heet object dat beweegd en zo zal de lijmval of H-trap dazenval zich voordoen als prooi. De daas jaagt namelijk niet op zoetigheid en geur maar op beweging en warmte! Hier speelt de dazenval dan ook precies op in, de dazenvanger heeft een fuik of lijm zodat de daas gevangen word. De dazenval heeft een warme bewegende emmer of bal en dit zal de daas lokken. Dit warme object beweegd en doet zich voor als prooi. Na de landing kunnen dazen niet meer weg.

Bekijk hier de verschillende soorten en hoe de dazenval precies werktDe dazenval

 

Steken = Bijten > Dazen steken niet

Snuit van de daas

De daas steekt niet maar bijt! Het dazen-vrouwtje heeft bloed nodig om haar eieren te kunnen leggen. In het bloed zit het eiwit en voeding wat ze hierbij gebruikt. De mannetjes dazen bijten helemaal niet en voeden zich enkel met nectar. Het vrouwtje zoekt zijn prooi, bij voorkeur runderen, paarden en mensen op door de omgeving goed te scannen. ze gebruikt hiervoor haar ogen welke infrarood kunnen waarnemen. Het lichaam is warmer dan de omgeving en zo ziet de daas haar prooi. De snuit-bek van het dazenvrouwtje is voorzien van enkel scherpte mesjes. Hiermee kan ze door kleding of een dikke rundervacht heen snijden om vervolgens bloed te zuigen, naast het snijden gebruikt een een speciaal speeksel welke er voor zorgt dat het bloed niet stolt. Deze combi zorgt voor een zeer pijnlijke steek ervaring. gevolgd door een zwelling.

Een daas steekt niet maar bijt. Met de snuit ( mond van de daas ) voorzien van scherpe mesjes snijden dazen de huid open. Paardendazen bijten voornamelijk tussen de schouders van paard en koe terwijl de regendaas zich richt op het beenwerk van het dier. De regendaas is ook de daas dat zich het meeste richt op mensen.

 

Dazenbeet:

Onderstaande foto laat goed zien hoe een hand eruit ziet vlak na een dazenbeet. Er ontstaat een flinke zwelling en in de meeste gevallen een lichte allergische reactie. De dazen beet is klein en het sneetje ( 0,1 tot 3,5 mm welke met met de dazenbeet is ontstaan kan je met het blote oog vrij lastig zien. Het kan goed gebeuren dat er een druppel bloed boven op ligt. Bij grotere zwelling en allergische reacties word antibiotica ingezet en infectie te voorkomen. zowel mensen als dieren ( paarden, honden en ander vee ) worden gebeten door de daas

 

De beet van een daas ( dazenbeet) Video

 

Bij runderen en paarden steekt het dazenvrouwtje vaak tussen de schouderbladen of de buik omdat die plekken buiten het bereik van de staart liggen.

dazenbeet 

 Beet van een daas

Dazen, horzels en paardenvliegen 38 soorten ( in het kort )
 • Dazen behoren tot de vliegende bloedzuigende insecten groep.

 • Er zijn verschillende benamingen voor dazen zoals, brems, bremster, daps, paardenvlieg, blinde daas, blinde mug, blinde vlieg of dazerik en staat bekend om zijn gemene beet.

 • Dazen hebben grote ogen, en in veel gevallen hebben zij fraaie kleuren.

 • De snuit van de daas bestaat uit een aantal mesjes, hierdoor zijn zij in staat om tijdens een beet de huid van diegene als ware open te snijden, naast het snijden gebruikt de daas een speciaal speeksel wat er voor zorgt dat het bloed niet stolt. Hierdoor is de beet duidelijk voelbaar, met een zwelling of infectie als gevolg.

 • De daas kan ook door sommige dunne kledingstukken heen bijten, hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan T-shirts, sokken of een dunne broek.