De verschillende soorten dazenvallen , de werking en informatie over de daas.

De dazenval en de werking Blog 2016

Voor veel mensen en dieren staat de zomer centraal voor het buiten zijn. Buitenactiviteiten zoals paardrijden, zwemmen, ontspannen in de tuin of juist inspanning op een sportveld. Dit is allemaal zeer relaxed tot dat er dazen bij komen. De daas ook wel de paardenvlieg of horzel genoemd kan voor grote hinder zorgen. Zowel voor de mens als het dier kan zich opgejaagd voelen. Bij een dazenplaag van soms wel 7.000 stuks op een hectare kan het zeer hoog oplopen. De daas gaat namelijk net zolang door tot dat ze bloed te pakken heeft om zich voor te planten. De beet van een daas is zeer pijnlijk en heeft soms grote gevolgen.

Lees hier meer over de daas: Informatie over de daas

 

De dazenpopulatie in het kort

In de jaren 80-90 was er een zeer grote plaag dazen en horzels actief in Nederland en Belgie. Er ontstond in die tijd ook een (GIF) cultuur zowel in de landbouw als in de particuliere markt. mensen spoten gif om onkruid aan te pakken maar ook bij hinder van wespen en andere insecten. ( niet alleen slechte maar ook zeer nuttige insecten gingen dood) en dit is natuurlijk zeer kwalijk. Sinds de laaste jaren en zeker vanaf 2013 zijn de regels omtrent gif en pesticiden aangepakt. De bijensterfte was hier de grootste grondslag van en de nieuwe regels zorgen voor een positieve groei en dit is ook zeker te merken in de dazenpopulatie.

 

De daas vangen zonder gif met een dazenval.

Het mooie van een dazenval is dat hij werkt zonder gif. Het dazenvrouwtje is namelijk opzoek naar bloed. Ze gebruikt haar ogen hiervoor en gaat op zoek naar een prooi welke warm is en beweegd. Op deze manier werkt de dazenval ook, de dazenval doet zich voor als prooi.

Lees hier meer over de werking van een dazenval:

De werking van een dazenval

 

De verschillende soorten dazenvallen

Door de groei in aantal dazen en de overlast is er ook een groeiende behoefte aan de dazenval. Daarbij zijn er ook diverse dazenvallen welke je kan kopen. Je kan hierbij denken aan een H-trap dazenval of juist gaan voor een dazen lijmval gemaakt met Sticky-Trap dazenlijm . Voor meer informatie over het maken van een lijmval ga je naar onderstaand artikel.

dazenval met emmer

Het maken van een dazenlijmval

 

Er zijn dan ook verschillende merken dazenvallen zoals:
  • Loer dazenval
  • H-trap dazenval van Alcochem
  • Kerbl Taon X dazenval
  • Protekta dazenvanger
  • Sticky-Trap dazenval
  • Dazenval gemaakt met een zwarte emmer

 

Bekijk hier de soorten dazenvallen, de merken en vindt meteen beste prijs voor het kopen een de dazenval.

De dazenval