Bestellingen boven de 100 Euro = Gratis verzending!

Winkelwagen

Mini Cart

Hoe werkt een dazenval ?

De werking van een dazenval

Bekijk hieronder hoe een dazenval werkt en hoe de daas (paardenvlieg) in de dazenval terechtkomt.

werking dazenval

Hoe werkt een H-Trap Dazenval ? De werking van een dazenvanger.

De meeste dazenvangers zijn voorzien van een H-trap, Deze dazenval is een zeer effectief en is het makkelijkst in gebruik, zowel voor het plaatsen, opruimen als het tussentijds legen. De werking van een dazenval Kort uitgelegd: De daas word gelokt door een warm en bewegende zwarte bal en vervolgens op gevangen via een fuik in een bak waar hij praktisch gezien niet meer uit kan ontsnappen. Nadien kunt u eenvoudig de bak legen en zo kunt u de plaag bestrijden. Ook zijn er dazenvallen waarbij en niet gebuikt word gemaakt van een H-trap fuik maar van dazenlijm. Bij deze dazenvallen is de werking iets anders hier zal de daas na de landing op de zwarte bal of zwarte emmer vast geplakt zitten en kan hij niet meer weg vliegen.

 

 

De werking van een dazenval uitgebreid.

 

werking dazenval uitgebreid

 

H-trap dazenval 

Zoals u heeft kunnen lezen en wellicht heeft vernomen door een akelige beet zijn dazen bloeddrinkende vliegen. De vrouwtjes dazen bijten voor bloed omdat ze dit gebruiken voor de voortplanting en de productie van eitjes. De daas zal niet zoals een wesp, vlinder of strontvlieg op geur afkomen. Dazen gebruiken voor het vinden van hun prooi  hun infrarode ogen en zien hiermee enkel warmte en beweging. De dazenval en de werking van een dazenval speelt hier precies op in. De dazenval heeft namelijk een zwarte bal hangend onder aan de trechter ( fuik) welke warm word door de zon. De bal hangt, is bewegelijk door de wind en word door de daas aangezien als paard, koe of mens kortom een heerlijk hap! De dazenbal word doordat deze zwart is ook nog eens warmer als de rest ( u, uw vrienden/bezoekers of uw vee) en daardoor bent u of het dier een stuk veiliger. De werking is daarom erg simpel maar hoogste effectief. Dazen bevinden zich graag in schaduwrijke gebieden, rondom bosjes, een boom kan genoeg zijn  en zal nooit langdurig in de zon vliegen. Wilt u hoge vangsten en dat de geplaatste val goed werkt dient u hier reking mee te houden. Net als dat de dazenvanger op een plek staat zodat de zon goed de bal kan op warmen. Eenmaal op de bal geland onder aan de dazenvanger zal de daas al gauw vernemen dat hier geen bloed in zit en er weinig te happen valt. Nu komt het! De daas vliegt weg en kan dit allen rechtstandig en om hoog (opzij vliegen doen ze niet bijna niet )  zo vliegen de dazen ze via de trechter door de H-trap in het opvangreservoir in en is er geen weg meer terug!

 

Werking dazenval met lijm

Werking dazenval emmer

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen jaagt de daas op mens, paard en elke ander dier wie warm is en beweegt. De doen de dazen ( paardenvliegen) infrarood met hun ogen.  De dazenval word heet en beweegt en dit trekt de daas aan. Bij de nieuwste budget dazenvallen word de bal vervangen door een zwarte emmer. De daas ziet de bal en in dit geval de zwarte emmer als prooi. ( Deze is immers warm en beweegt door de wind) De werking van deze dazenval is erg effectief en prijstechnisch ook erg interessant. voor het maken van deze dazenval hang je een zwarte emmer op de kop ( zonder hengsel ) op circa 80 cm. De zwarte emmer word warm door de zon net als de dazenbal en zal door zijn licht-gewicht nog beter bewegen dan een gewone dazenval. Bij dit systeem word de emmer voorzien van een speciale dazenvallen lijm . Deze speciale dazenlijm is eco vriendelijk, niet giftig en door het systeem geen bijvangsten van nuttige insecten. Nadat de daas op de emmer gaat zitten om deze te bijten zit deze vastgeplakt en uiteraard gevangen. Voor een echt goede werking! en aanpak van de dazenplaag word op zen minst 2-3 dazenvallen per hectare geadviseerd. Aangezien je met 1 emmer dazenlijm tientallen vallen maakt en onderhoud is dit een zeer voordelig althernatief bij het vangen en bestrijden van dazenplagen. 

De werking van de dazenval is dus 100% natuurlijk en hier komen geen pesticiden , lokmiddelen of andere zaken aan te pas.

 
Bekijk hier twee video's over de werking van een H-trap dazenval.

 

In de bovenstaande video ziet u de werking van een H-trap dazenval gaat en hoe de daas middels infrarood zicht en beweging denkt dat de zwarte bal een prooi is om in te bijten.

 

Hoeveel dazen kan een dazenvanger per dag vangen?

Een dazenval kan natuurlijk net zoveel dazen vangen als dat er in kunnen vliegen op 1 dag en dat is net zoveel als 1 opvangbak vol. of meerder als u deze in tussentijd leegt. Realistisch gezien en bij een grote plaag kunnen worden er makkelijk een paar honderd gevangen. Bij een kleine plaag zijn 50 dazen per dag al heel veel. Ieder gevangen daas is 1 minder = minder overlast en minder voorplanting.  ( lees hier meer over der voortplanting)


Waar te gebruiken? het plaatsen van een dazenval.

De dazenval kan op verschillende plekken worden gebruikt zoals: 

Agrarische bestemming 

  • Maneges
  • stallen
  • paarden pensions
  • rijbak 
  • concoursen

 

 Openbare ruimtes dazenval

  • Campings 
  • Buiten zwembaden, 
  • Natuurwater 
  • Evenmenten 
  • Dazenval bij het zwembad

 Sportterreinen (voetbalvelden golfbanen hockeyclubs etc) 
 en alle overige plaatsen waar er overlast ontstaat.

 

Lees hier meer over de dazenval   >> de Dazenval  <<